Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo okončani su radovi na izgradnji rashladne komore. Komora je površine 230 m2, locirana je u cargo šatoru, te je prilagođena za multifunkcionalnu namjenu, saopćeno je iz Aerodroma.
Rashladna komora bitno će olakšati izvoz lako kvarljive robe iz BiH, kao što su meso, mlijeko i mliječni proizvodi te voće i povrće, čime će se unaprijediti interesi bh. privrednika i pospješiti ulaganja u ove i slične privredne grane u našoj zemlji.
Kapacitet komore je 80 tona, što omogućava smještaj cca. 64 europalete.
U prostoru rashladne komore bit će osiguran temperaturni režim od 0 do 5 stupnjeva za transport i skladištenje robe koja u skladu sa regulativom zahtijeva takav temperaturni režim, kao i režim tzv. ambijentalne temperature od 15 – 25 C, što će omogućiti da se komora dijelom koristi i kao skladište.
Međunarodni aerodrom Sarajevo i kroz ovaj projekat nastavlja infrastrukturna ulaganja s ciljem povećanja svih raspoloživih kapaciteta, kako po pitanju cargo transporta tako i u vezi prevoza putnika.
Ovi infrastrukturni projekti će u konačnici značajno povećati mogućnosti Međunarodnog aerodroma Sarajevo da odgovori na zahtjeve i očekivanja bh. izvoznika i drugih poslovnih partnera, dok je predviđeno da se kapacitet putničkog terminala udvostruči sa trenutnih milion putnika godišnje na dva miliona.