Ako uživate u hrskavim krompirićima tamnije boje, vrijeme je da promijenite tu naviku.
Američka administracija za hranu i lijekove je nedavno iznijela nove smjernice i uputstva koji se tiču konzumiranja zagorjele hrane, uključujući i voljene hrskave krompiriće.
Hrana koja se priprema na veoma visokim temperaturama može da sadrži viši nivo akrilamida, hemikalije za koju je dokazano da izaziva kancer kod životinja.
Prema riječima hemičarke Loren Robin, akrilamid se stvara više u namirnicama biljnog porijekla, kao što su krompir, pahuljice od žitarica i sušeno voće tokom prženja ili pečenja. Hemikalija nastaje od šećera i amino kiseline koja se prirodno nalazi u ovakvoj vrsti hrane.
Nemoguće je da se akrilamid potpuno izbjegne u ishrani, ali postoji način da se smanji količina koju unosimo.
Najprije, ne čuvajte krompir u frižideru. Na taj način se povećava nivo akrilamida tokom procesa kuhanja. Ovo povrće držite na tamnom i suhom mjestu, a kada ga pripremate, ne dozvolite da poprimi braon nijansu. Isto važi i za hljeb i peciva, izbjegavajte ono reš pečeno.