Saznajte na koje načine možete da provjerite ispravnost ovog proizvoda.
- U supenu kašiku usuti malo meda. Držati kašiku iznad plamena svijeće postepeno zagrijavajući dok med ne proključa. Ako vri i ne mijenja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.
- U posudu staviti dvije supene kašike meda. Dodati šest supenih kašika alkohola i postepeno zagrijavati na električnom šporetu deset minuta. Ne smije se zagrijavati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi bijeli talog, med je falsifikovan.
- U čašu staviti jednu supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmiješati i dodati par kapi joda. Ako poplavi, onda nije med nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.
Kristalizacija je svojstvo prirodnog meda
Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.
Falsifikovani med sastoji se pretežno od kristal-šećera, ali tu se mogu naći kukuruzni, kao i bombonski sirup koji se koristi u konditorskoj industriji.
Zato kad nađete dobar med, ne žalite novac, jer on sadrži više od 300 lakoresorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne aminokiseline, biljni antibiotici.
Med jača imuni sistem, utiče na formiranje crvijenih i bijelih krvnih zrnaca. Ovo je tek kratka lista blagodeti, jer je med beskrajno zdrav.