Predstavljamo 9 glavnih razloga zbog kojih ste stalno gladni i teško možete odoljeti omiljenoj, a često ne baš zdravoj hrani.
Bez obzira na snagu volje, želje za boljim performansom i predanosti dijeti kako bi osoba pobijedila višak kilograma, problem gladi uvijek je prisutan.
Razumijevanje faktora koji ljude čine gladnima može pomoći poraziti prekomjernu glad i usmjeriti osobe ka zdravijoj i umjerenoj ishrani, piše Withings.
- Alkohol
Konzumiranje čaše vina ili piva uz jelo doprinosi gladi. Istraživanja su pokazala da ispijanje alkohola može povećati prisutnost hormona grelina koji izaziva osjećaj gladi. Osim poznate činjenice da se veće količine pića konzumiraju uz jelo, povećan osjećaj gladi može dovesti do brojnih obroka.
- Brzo jedenje
Iako se čini da ljudi brzim obrokom za vrijeme obavljanja posla štede na vremenu, ono nije zdravo. Kada osoba jede brzo, signal da je ona sita koji želudac šalje ostatku organizma nema dosta vremena da počne da djeluje, sprječavajući tako osjećaj zasićenosti. Istraživanja su dokazala da osobe koje duže žvaću hranu ostaju site duže.
- Pritisak okoline
Donositi zdrave odluke neuporedivo je teže kada se individualac nađe unutar grupe. Kada porodica ili prijatelji uživaju u nezdravim desertima za vrijeme večere, nije se lako izolirati od većine. Izbjegavanje nezdravih izbora posebno je teško ako je osoba u društvu svog partnera ili je suočena s novim socijalnim situacijama kada je potreba za osjećajem pripadnosti vrlo izražena.
- Preskakanje doručka
Mnogi izbjegavaju doručak kako bi ujutro dobili na vremenu. Preskakanje doručka nosi mnoge negativne posljedice poput usporavanja metabolizma osobe, povećavanja osjećaja gladi i podsticanja tijela na čuvanje umjesto sagorijevanja hrane. Vjerovatnije je da će ljudi koji preskaču doručak biti gojazni nego oni koji ga jedu.
- Previše televizije
Ljudi za vrijeme gledanja televizije najčešće jedu prerađenu hranu, grickalice, visoko kalorične namirnice i konzumiraju gazirane napitke. Činjenica je da oni koji gledaju televiziju više od dva sata dnevno imaju veće predispozicije da postanu gojazni od onih koji je gledaju manje.
- Dijetalni sokovi
Ponekad smatrani zdravom alternativom slatkim napicima, dijetalni sokovi imaju negativan uticaj na apetit i sveukupno zdravlje. Oni su u prilici da promijene sposobnost tijela da ostvari zasićenost i izazivaju osjećaj gladi. Prilikom degustacije slatkih pića, ljudski organizam očekuje šećer i kalorije. Kada se to ne dogodi, mozak postaje zbunjen i mora se prilagoditi novom procesu.
- Dehidratacija
Ljudi često žeđ percipiraju kao glad. To se najčešće događa kada je osoba hronično dehidrirana. Mnogi simptomi koje ljudi povezuju s osjećajem gladi – stres, manjak energije, osjećaj slabosti – mogu se pripisati dehidrataciji.
- Konzumiranje prerađene hrane
Prerađena hrana sadrži previše kalorija i premalo hranljivih materija. Zbog toga ljudski organizam nastavlja da žudi za hranom. Prerađena hrana često sadrži aditive i hemikalije koje podstiču zavisnost. Studija je pokazala da kukuruzni sirup bogat fruktozom, koji je glavni sastojak u većini prerađene hrane, može usporiti lučenje hormona leptina koji ćelijama mozga daje do znanja da je osoba sita.
- Žvakaća guma
Žvakaće gume, čak i one bez šećera, mogu povećati želju za hranom. Tokom žvakanja žvakaće gume, u ustima se nakuplja pljuvačka koja tada bude progutana i svarena. Kada ona stigne do želuca, tijelo očekuje dolazak hrane što ljude čini još gladnijima.