Sladoled ove godine skuplji i manje ukusan, pogledajte zašto

0

Sladoled će ovog ljeta biti skuplji i manje ukusan u cijelom svijetu, a razlog je nestašica začina vanilije.

Bez vanilije teško je napraviti dobar sladoled za osvježenje, navode stručnjaci i objašnjavaju da je zbog vremenskih neprilika rod bio vrlo slab.

Vanilija je slabo rodila, pa je došlo do rasta cijene ovog začina, a proizvođači sladoleda su ogorčeni i na sam kvalitet začina.

Globalna cijena vanilije porasla je nakon što je Madagaskar, najveći svjetski dobavljač vanilije, imao jako lošu žetvu u 2015. godini.

U 2011. godini kilogram vanilije koštao je 20 dolara, a do januara 2016. godine cijene su porasle za čak 200 dolara po kilogramu, prenosi “Fud biznis njuz”.

Dobavljači “padaju sa stolica” kada vide da je cijena udvostručena za samo dva mjeseca, navode proizvođači sladoleda.

Meksiko i Tahiti takođe su popularni izvoznici vanilije, ali madagaskarska vanilija ima poseban kvalitet – kremasta je, slatka i ima aromatičan ukus.

Kvalitet vanilije jeste ugrožen jer su farmeri brali vaniliju rano, što je rezultiralo manjim intenzivnim ukusom, koji nije imao vremena da se razvije.

Za manjak vanilije na svjetskom tržištu krivi su i trgovci koji su uskladištili velike količine i čekali da cijena poraste.

Zbog visoke cijene na udaru su se našli i proizvođači osvježavajućih pića, kolača i parfema.