Sedam pogrešnih načina na koje konzumirate voće

0

Prirodno je, zdravo te prepuno vlakana i antioksidansa – ako slučajno niste znali, voće je jako dobro za vas!

No postoji nekoliko stvari koje bi trebali znati prije nego navalite na sljedeću porciju zdravlja. Za početak, pročitajte koje su najčešće pogreške koje radimo kada su u pitanju voće i njegova konzumacija.

Mislite da je sve voće jednako

Ne možete se odlučiti između zdjele ananasa i zdjele borovnica? Iako su i ananas i borovnice odlični izvori vitamina (ananas je dobar izvor folata i vitamina B6, dok su borovnice pune vlakana i vitamina C) zapravo se dosta razlikuju u udjelima ugljikohidrata, šećera i vlakana.

Najbolji odabir je voće koje sadrži najviše polifenola (kemijskih spojeva koji se bore protiv upalnih procesa) te najniži glikemijski indeks. Voće s nižim glikemijskim indeksom najčešće se sporije probavlja pa neće povećati razinu šećera u krvi, a istovremeno ćete se dulje osjećati siti. Općenito pravilo glasi da je voće s tamnijom korom bogatije antioksidansima te sadrži manje šećera, stoga su borovnice ipak (malo) bolji izbor od ananasa.

Jedete neograničene količine

Određene dijete dopuštaju vam da konzumirate neograničene količine voća i povrća, no neki stručnjaci smatraju kako to ipak nije najbolja ideja. Budući da je slatko i ukusno, s voćem lako možemo pretjerati, a to će napuniti naš krvotok glukozom i kalorijama te dovesti do nakupljanja kilograma.

Preporučena količina za većinu odraslih osoba su dvije šalice na dan. Također, kada kupujete voće pokušajte birati manje komade kako bi izbjegli slučajno konzumiranje dvostrukih porcija.

Ne prilagođavate porcije razini gladi koju osjećate

Čujete zavijanje u trbuhu, a večera je tek za nekoliko sati? Ili jednostavno želite grickati nešto slatko? Razmislite o tome prije nego posegnete za voćem – primjerice, jedna velika jabuka sadrži 120 kalorija, dok mala sadrži svega 53 kalorije. Također, nemojte (doslovno) uspoređivati jabuke i naranče, jer velika naranča sadrži jednaku količinu kalorija kao i mala jabuka.

Jedete samo voće

Iako je komad voća sam po sebi bolji od pločice čokolade, još uvijek postoji šansa da će se vaš šećer u krvi naglo povećati, a zatim i pasti. Ako voću dodate malo proteina, primjerice komad sira ili malo orašastih plodova, lako ćete eliminirati ovaj problem. Voće će povećati razinu inzulina, a proteini smanjiti razinu glukagona, a to je važno jer ova dva hormona zajedno rade na stabiliziranju razina šećera u vašoj krvi.

Ne jedete kožu

Kada je riječ o vitaminima i antioksidansima, kora je zapravo najbolji dio voća. Primjerice, kora jabuke bogata je vlaknima te vitaminima A i C, a neka istraživanja otkrivaju kako konzumacija kore može smanjiti rizik od pretilosti i raka.

Pijete voće

Voćni sokovi, bilo da ste ih kupili u trgovini ili naručili u skupom kafiću, ne sadrže jedan od najboljih dijelova voća – vlakna. Vlakna usporavaju otpuštanje glukoze u vaš krvotok, stoga je puno bolja opcija jednostavno narezati i pojesti voće. Također ga možete ubaciti u smoothie, jer u tom slučaju cijeli komad (i svi nutrijenti) ulaze u mikser.

Jedete suho voće

Baš kao što je slučaj s voćnim sokovima, lako možemo pretjerati i s konzumacijom suhog voća. Ne pomaže ni činjenica da suho voće najčešće u sebi sadrži konzervanse i dodane šećere.

(Fini recepti)