Sami napravite šećernu pastu za egipatsku depilaciju

0

Egipatska depilacija svoju je popularnost među metodama uklanjanja dlačica stekla prije svega zahvaljujući blagom djelovanju koje ne izaziva iritaciju i upalne procese na koži.

Depilacija šećernom pastom djeluje antibakterijski i preporučuje se svima koji imaju problema na koži, a uz malo spretnosti pastu možete napraviti i sami kod kuće.

Optimalna dužina dlačica dovoljna za efikasno uklanjanje egipatskom depilacijom je 3 do 5 milimetara, što je otprilike 2-5 dana nakon upotrebe britvice.

Privremeni rezultati mogu se pretvoriti u trajne jer tokom vremena, česta egipatska depilacija može uzrokovati slabljenje folikula dlake i usporiti, a ponekad i potpuno zaustaviti ponovni rast.

Kako biste učinili depilaciju učinkovitijom preporučuje se prethodno tuširanje da se koža omekša, a pore dodatno otvore, što će olakšati depilaciju dlačica s čvrstim korijenom.

Šećerna pasta za egipatsku depilaciju:

Sastojci:

– 2 šoljice šećera

– 1/4 šoljice vode

– 1/4 šoljica limunovog soka (procijeđenog)

– 1 mala šoljica meda (po želji)

Priprema: U lončić na srednje jakoj vatri stavite kuhati šećer, a zatim kada se rastopi (ali ne potpuno), dok je smjesa još gusta dodajte sok limuna te vodu. Kuhajte sve zajedno na smanjenoj temperaturi šporeta otprilike 5-10 minuta dok smjesa ne poprimi crvenkasto zlatnu boju. Lončić skinite s vatre i miješajte energično dok pjena na površini u potpunosti ne nestane, dok je toplo smjesu prebacite u staklenu posudu.

Upotreba: Pastu ostavite da se ohladi i odvojite prstima kuglicu veličine oraha i prevrćući je među prstima oblikujte je u kuglicu. Potom je prstima razvlačite dok ne poprimi svijetlu boju. Oblikovanu pastu rastegnite po isključivo suhoj koži u smjeru suprotnom od rasta dlačica, te je energičnim i brzim pokretom povlačite i to u smjeru rasta dlačica. Nakon što ste s određene površine uklonili dlačice nastavite s istim postupkom i istom kuglicom paste iznova. Pasta će nakon određenog perioda postati tvrda, pa je najbolje da je držite u posudi s mlakom vodom, a u hladnjaku na par sekundi ukoliko je premekana.