Danas je u Sarajevu otvoren prvi “InHoReCa ConFest”, koji je svojim programom najavio da će zasigurno postati jedan od najznačajnijih poslovnih događaja u BiH i regiji.
Više od 50 izlagača svojim ponudama, prezentacijama, degustacijama i akcijama privuklo je pažnju posjetitelja. Organizatori su se potrudili da ovaj jedinstveni spoj sajma, festivala i konferencije obogate aktuelnim temama i zanimljivim gostima.
Tako je veliko interesovanje, kako posjetitelja tako i medija, izazvao je dolazak uglednog hrvatskog biznismena Lukše Jakobušića. Ovaj vlasnik Hotela ONE Suite iz Dubrovnika, koji je od strane International Hospitality Awards proglašen za najbolji novootvoreni hotel u istočnoj i centralnoj Evropi, imao je izuzetno zanimljivo izlaganje, koje je publika nagradila velikim aplauzom.
Ništa manje oduševljenja priredio je i arhitekta Amir Vuk – Zec, koji je, vjerujemo, svojim izlaganjem nadahnuo mnoge buduće vlasnike hotela i restorana.
Ne treba zaboraviti ni predavanja regionalnog menadžera kompanije “Mediana” Borislava Radojkovića, direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermina Muzura i producentice N1 televizije Ike Ferrer Gotić koja je kroz zanimljivu video prezentaciju pokazala šta turisti iz cijelog svijeta misle o našoj zemlji.
I za kraj prvog dana, šlag na torti. Gastro Forum i Bear & Spirits Show za uspješan kraj prvog dana na kojem su posjetitelji uživali u zanimljivim gastro prezentacijama bh. kuhara i barmena.
InHoReCa ConFest traje do srijede, 8. maja, a festival je otvoren od 9:00 do 19:00. Ulaz za sve posjetioce je besplatan.
Rekli su…
Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo
Nadam se da će ovaj festival osvijestiti ljude u pogledu turizma. Naša zemlja bogata je mnogim resursima i nismo svjesni našeg potencijala, te kolika nam je prilika u njemu. On može da bude pokretačka snaga jedne države. Cilj Turističke zajenice je da turizam podignemo na veći nivo, te ponudimo bolju uslugu. Radimo na promociji ne samo Kantona Sarajevo nego i cijele Bosne i Hercegovine.
Borislav Radojković, TGI Regionalni Manager
Pohvalio bih organizatore sajma, za koji se nadam da će prerasti u tradiciju. Važnost istraživanja u ovom poslu je veoma bitna i nadam se da ćemo uspostaviti saradnju s tržištem BiH.
Lukša Jakobušić, vlasnik Hotela ONE Suite iz Dubrovnika
Organizacija ovog festivala je sjajna stvar. Sve čestitke organizatoru na stručnim predavanjima i kompletnoj organizaciji. Pročitao sam da je Altermedia proglašena za najpoželjnijeg poslodavca, a onda sam se uvjerio i zašto je to tako. Želim im se zahvaliti na predivnom gostoprimstvu. Događaji poput InHoReCa ConFesta su neophodni za naš posao i stoga sam se rado odazvao pozivu. S druge strane, uvijek mi je drago doći u lijepo Sarajevo. Nadam se da ću svojim predavanjem uspjeti prenijeti dio svog znanja i iskustva.
Ika Ferrer Gotić, N1 televizija
Ako želimo unaprijediti turizam, moramo obratiti pažnju na reakcije turista, njihove želje i komentare. Na InHoReCa ConFestu sam prezentirala što to turisti misle o našoj zemlji i turističkim potencijalima. Nadam se da će ova prezentacija pomoći turističkim djelatnicima da poboljšaju svoje usluge. Želim uputiti sve čestitke na organizaciji i programu.
Amir Vuk-Zec, arhitekta
Sarajevo još uvijek nažalost nije brendirano, a naš grad je možda i jedini u Evropi u kojem, kada pogledate s prozora hotela, lijevo vidite istočnjačku kulturu s minaretima i mahalama, a desno modernu gradnju zapadne kulture. Naš grad i naša država imaju tu emociju koja je potrebna za dobar turistički potencijal. Zbog toga su ovakvi događaji, koji promoviraju turizam i ugostiteljstvo, veoma važni za našu privredu.
PROGRAM KONFERENCIJE
DRUGI DAN INHORECA CONFEST- a 2018
09:00-10:00 – Registracija i jutarnja kafa
10:00-10:05 – Početak konferencija, moderator Faruk Čaluk
10:05-10:05 – Pozdravni govor, Edina Mizić, izvršni urednik In HoReCa magazina
10:05-10:30 – Booking. Com – Ivana Barešić – Booking Hrvatska
Booking je odavno najposjećenija online platforma za rezervacije, njena strategija za ovaj region i šta nas očekuje od novih usluga pored rezervacija
10:30-11:00 Prilika Plus – Emir Dervišević
Tražene kompetencije i profesionalne usluge. Koliko je kadar kompetentan u hotelima i restoranima, na koji način se vrši edukacija
11:00-11:30 HT Agencija – Rade Samčević
Značaj edukacije u savremenim hotelima
11:30-12:30 – Brunch i druženje – mediji i učesnici sa izlagačima
12:30-12:50 – Valicon – Ismir Omeragić
Novi koncept u turizmu ili kako smo gradili prvi Healthness Resort u ovom djelu Evrope
12:50-13:10 – Edin Branković
Digitalni procesi u ugostiteljstvu i digitalni hospitality sistemi u hotelijerstvu
13:10-14:00 – Turistička zajednica Kantona Sarajevo
PANEL DISKUSIJA
14:00 – Kraj oficijelnog dijela konferencije
16:00-18:00 – Coffe & sweet show – Moderator: Dalila Omerović
19:00 – ZATVARANJE INHORECA CONFEST-a 2018