Turski kebab i grčki giros bili su pod kontrolom Evropskog parlamenta i pod velikim rizikom da budu zabranjeni.
Fosfat se koristi u duboko zamrznutim ražnjićima doner kebaba jer osigurava bolju koheziju različitih komponenti mesa na ražnju, a meso bi se bez njega isušilo.
Zabrana fosfata dovela bi u opasnost industriju kebaba u Evropi, koja zapošljava oko 200.000 radnika. A najava zabrane zabrinula je i Grke zbog njihovog čuvenog girosa. Glasanje je održano danas, a prigovor na korišćenje fosfata u kebabu nije skupio potrebnu većinu, što znači da će se u Evropskoj uniji i dalje prodavati kebab kakav se prodavao dosad.
Ipak, važno je naglasiti i da su prijedlogu nedostajala samo tri glasa, kako je objavljeno na zvaničnom profilu Odbora Evropskog parlamenta za okolinu, javno zdravlje, hranu i sigurnost na Twiteru.
Da bi se predlog o zabrani korištenja fosfata u mesu kebaba prihvatio bilo je potrebno 376 glasova. Za prijedlog su glasala 373 zastupnika parlamenta, njih 272 glasala su protiv, dok je 30 bilo suzdržano, prenio je b92.