Mljekara „Eko-sir Puđa“ iz Livna, koja proizvodi čuveni Livanjski sir, namjerava u narednom periodu plasirati na tržište veće količine domaćih sireva od ovčijeg i kozijeg mlijeka. Mlijeko će otkupiti od lokalnih farmera.
S tim u vezi direktor i vlasnik ove kompanije Tomislav Puđa boravio je ovih dana u Bugojnu, gdje je razgovarao s lokalnim proizvođačima.
– U našim trgovinama danas možete vidjeti jako puno uvoznih sireva, od kojih je malo ovčijih. I to je jedan od razloga što želimo da se više okrenemo proizvodnji vrhunskih domaćih sireva od ovčijeg i kozijeg mlijeka, kazao je on.
Zbog toga su, dodao je, ovoj mljekari potrebni novi litri ovčijeg i kozijeg mlijeka, koje bugojanski stočari mogu ponuditi u značajnim količinama.
– Mlijeko treba imati ekstra kvalitet, a našim potencijalnim kooperantima, koji dostignu taj nivo, spremni smo dati i stimulirajujće poticaje, kazao je Puđa.
Livanjski sir danas se uglavnom proizvodi od kravljeg mlijeka.