Ova neobična tehnika sastoji se od parenja namirnica u hermetički zatvorenim posudama ili vrećicama, a istovremeno omogućuje pripremu nekoliko jela.
Parenje hrane u mašini za suđe neobičan je kulinarski poduhvat, a prema Lisi Casali i ukusan način uštede novca te energije u domaćinstvu. Ta italijanska ekološka aktivistica iz Milana osmislila je kuharicu Cucinare In Lavastoviglie (kuhanje u mašini za suđe), prvu kuharicu takvog tipa na tržištu, piše Daily Mail.
Već godinama Lisa eksperimentiše s kuhanjem u mašini za suđe, a njeni recepti obuhvataju pripremu jela poput kuskusa, janjetine, tune, pa čak i deserta.
Dok se u prvim receptima za kuhanje u mašini koristila aluminijska folija, Lisa predlaže stavljanje namirnica u hermetički zatvorene posude ili vakumirane vrećice, pa se tako može dodati deterdžent i istovremeno prati prljavo suđe te kuhati.
Ta tehnika najbolje funkcioniše s namirnicama koje se pripremaju na niskim temperaturama, ispod 75 °C.
Kao posebno uspješno jelo, ona savjetuje kuhanje na pari svih vrsta ribe, a njezino je umijeće toliko da u mašini istovremeno priprema i jelo od tri slijeda, uključujući i desert. Zbog relativno niske temperature i činjenice da se vlaga zatvara u teglama, teško je prekuhati hranu, a nema potrebe ni provjeravati je li jelo gotovo dok mašina ne odvrti svoj ciklus.
– Još jedna prednost je to što se, za razliku od klasične pripreme jela u rerni, miris hrane ne širi po kući – ističe Lisa.