Zbog svog inventivnog spravljanja tradicionalnih talijanskih jela, Osteria Francescana na prvom je mjestu najboljih svjetskih restorana. U ovogodišnjem izboru renomiranog Restaurant magazina od 50 nominovanih ovaj restoran koji je 1995. godine otvoren u Modeni zauzeo je prvo mjesto.
“Ambiciozne kreacije chefa savršeno uravnotežuju zahtjeve tradicije i savremenog doba”, kažu sastavljači popisa za Massima Botturu, 53-ogodišnjeg vlasnika i chefa Osterie Francescane. Svoje povjerenje dalo mu je 1000 gastronomskih eksperata nakon što je tokom dvije godine bio na drugom mjestu ove liste. Dodaju kako Botura to može zahvaliti svojoj neprestanoj kreativnosti, ogromnom umijeću, jasnoj strasti i snažnoj odluci da stalno prkosi ograničenjima.
Osim što mu je pripalo prvo mjesto među 50 najboljih na svijetu, restoran je i najbolji u Evropi, ima 3 Michelinove zvjezdice a na prvom je mjestu sa maksimalnim brojem osvojenih bodova u italijanskom gastronomskom vodiču l'Espresso – Ristoranti d'Italia.
Kako izgleda jesti u najboljem svjetskom restoranu
A da bismo vam dočarali kako izgleda večerati u najboljem restoranu svijeta, izdvojili smo za vas detaljan komentar koji je jedan od posjetilaca ostavio na TripAdvisoru.
“Šta čini jedan restoran najboljim na svijetu? Imao sam sreće da dobijem rezervaciju u Osteria Francescana (inače se sva mjesta rasprodaju u roku minute nakon što se online rezervacije otvore). Očekivao sam velike stvari.
Morate proći uskim ulicama Modene i doći do neupadljivog ulaza u restoran. Na vratima vas dočekuju, uzimaju vaš kaput i uz toplu dobrodošlicu vas vode do vašeg stola.
Restoran se sastoji od nekoliko modernih prostorija sa daškom umjetnosti. U svakoj je po nekoliko stolova. Dekor je minimalistički sa nekoliko velikih modernih artefakta na zidovima neutralne boje. Meni je sve to djelovalo vrlo hladno i previše ozbiljno.
Konobari su bili u crnim odijelima i govorili su odličan engleski. Bili su dovoljno prijateljski raspoloženi ali ja se nekako nisam mogao oteti utisku da je to sve preslužbeno. Došao sam tu uživati u svojoj ljubavi prema hrani a ne na poslovni sastanak!
Ukusan menu i prateća vina bili su besprijekorni. Neki od okusa su bili zaista fantastični! Neka ću jela zauvijek pamtiti. I onda shvatite koliko je to sve zapravo pametno urađeno! Na primjer, dobijete leću koja izgleda kao kavijar, i pogodite? Ima i okus kao kavijar! Parmezan na tri načina, dekonstruisana lazanja… stalno dolaze nova kreativna jela… Nadam se da ste shvatili…
El Bulli (restoran u Kataloniji) više nije sa nama. Imam osjećaj kao da je ovo njegov nasljednik.
Massimo lično izlazi da pozdravi goste. Kako šarmantan čovjek! Izgledao je kao neki ludi naučnik sa razbarušenom sijedom kosom i New Balance patikama. Kao da nije pripadao u svoj vlastiti restoran! No svidio mi se.
Cijena jela je bila užasno visoka. Nisam nikako mogao opravdati taj trošak za ovo cijelo iskustvo. Razumijem da dobiješ ono za što si platio, ali ovo je bilo preskupo.
I kad bih uspio osigurati rezervaciju opet, ne bih otišao. Čak i ako je kulinarsko iskustvo najbolje na svijetu, atmosfera je pogrešna. Želim da u hrani uživam. Mislio sam da je to i Massimova filozofija. Gdje je tu uopšte zabava?”
Kako izgleda, stručni sud je jedno, a lični utisak nešto drugo, pa je na TripAdvisoru Osteria tek na trećem mjestu najboljih restorana u Modeni.
Restoran je za mnoge puno više od ukusne hrane.