Turska je pokrenula proces djelimične normalizacije turističkih aktivnosti koji će uključivati različite mjere, od uvođenja pravila socijalne distance u mjestima sa mnogo ljudi do dijeljenja maski turistima.
Prema objavljenom planu, implementirat će se sistem certificiranja i za hotele i za transfer vozila. Sistem će uzeti u obzir sve detalje, od obuke hotelskih zaposlenika do reorganizacije posluženja, restorana, sala za sastanke ili bazena.
Dezinfekcijska sredstva bit će dostupna na svakom prijevoznom vozilu, dok će sjedala pored suvozača ostajati prazna, piše turski Daily Sabah.
Hoteli će dobiti dozvolu za korištenje maksimalno 60 posto kapaciteta, a vlasnici hotela dijeliće maske turistima koji ih nemaju. Na ulazu u hotele provjeravat će se tjelesna temperatura gostima, a na recepciji i u predvorju biće oznake za održavanje socijalne distance.
Na raznim tačkama unutar objekta biće postavljena informativna upozorenja a hotelsko osobolje distribuiraće brošure i informativne letke na različitim jezicima. Dezinfekcijska sredstva bit će dostupna u različitim dijelovima objekata od predvorja do podova, liftova i hodnika.
Hotelske sobe biće prazne po 12 sati
Sjedišta u predvorju, prostori za odmor ili čekaonice bit će redizajnirani kako bi se spriječilo da se ljudi okupljaju u većem broju na istim mjestima. U skladu s tim, broj sjedala i stolica bit će sveden na minimum i izvršit će se obilježavanje potrebne društvene udaljenosti.
Površine koje su često izložene ljudskom kontaktu kao što su ručke na vratima, ekrani na dodir, kontrolne ploče, šankovi, lavaboi za pranje ruku i toaleti redovno će se dezinficirati.
Grijači vode, televizija i klima uređaji u svakoj sobi dezinficirat će se nakon odlaska gostiju iz hotela, a sobe će nakon toga biti ostavljene prazne tokom 12 sati zbog osvježavanja i ventilacije.
Hotelsko osoblje zaduženo za čišćenje soba koristit će ličnu zaštitnu opremu tokom rada.
Karantenska područja u hotelima
Jedna od promjena koje će biti uvedene bit će i karantinske zone organizovane u hotelima za hitne slučajeve. Gosti koji pbudu pokazivali simptome COVID-19 biće smještani u ove zone.
Zaštitna odjeća bit će dostupna za hotelsko osoblje kako bi se spriječila kontaminacija, a osoblju će se pružiti sveobuhvatna obuka o postupanju u slučaju moguće pojave zaraze.
Otvoreni buffet ostaje
Sredstva za čišćenje ruku također će biti postavljena na ulazima restorana, dok će se oznakama odrediti minimalna udaljenost od 1,5 metara između stolova.
Sistem “švedskog stols” neće biti potpuno ukinut no doživjeće nekoliko izmjena. Hrana će biti smještena iza staklenih ploča a posluživat će je hotelsko osoblje. Dodaci poput šećera, soli, začina i čačkalica bit će dostupni u jednokratnim pakovanjima.
Aparati za čaj ili kafu, sve vrste strojeva za piće i slični uređaji za zajedničku upotrebu bit će uklonjeni. Napitke će služiti osoblje.
Slična pravila, poput oznaka socijalne udaljenosti između ležaljki, primjenjivat će se i na bazene ili plaže. Fitnes centri i spa centri biće zatvoreni ove sezone.
D. Hadžić