Kako nastaje sretan i produktivan radnik? Pa, pauza za ručak igra bitnu ulogu…
Ni obavezna pauza za ručak više nije ono što je bila. Istraživanja pokazuju da opada broj ljudi koji koriste pauzu za ručak čime ugrožavaju svoje zdravlje. Umjesto da ustanu od stola, izađu iz kancelarije i priušte sebi kvalitetan obrok, ostaju zakucani za ekran i na brzinu jedu. Tome su najskloniji radnici starosti od 18 do 24 godine koji kažu da nemaju vremena da napuste kancelariju tokom pauze za ručak.
Isto tvrdi pet posto starijih od 45 godina što znači da ova grupa i dalje misli da je institucija pauze za ručak veoma važna. I jeste, ljudi koji jedu za radnim stolom skloniji su da izaberu nezdraviju hranu, manje se kreću, a paradoksalno, manje su i produktivni iako su svo vrijeme zakucani ispred ekrana.
I zato se i poslodavcima na duže staze isplati opuštenija poslovna klima u kojoj je normalno uzeti pauzu za ručak i osvježenje. Poslodavcima se preporučuje da radnicima obezbijede frižidere i posebnu prostoriju gdje mogu objedovati dalje od stolova. Ali, zaposleni treba da imaju slobodu da pauzu za ručak koriste i za neke druge stvari. Pa tako, poslodavci bi mogli da im ponude članstvo u teretani, kao i fleksibilno radno vrijeme koje radnicima omogućava da skoknu do kuće i na primjer prošetaju psa. Tako će stvoriti zdravijeg, sretnijeg i produktivnijeg radnika, tvrde naučnici.