Još deset proizvođača ispunilo kriterije za zaštitu i plasman autohtonog livanjskog sira

0

Nakon što se prošle godine livanjski sir „Mljekare Livno“ probio na evropsko tržište, a odnedavno i „Puđa“, napravljen je značajan pomak, posebno u zaštiti i plasmanu autohtonog livanjskog sira, piše Dnevni avaz.

Autohtoni livanjski sir proizvodi se u malim porodičnim mljekarama, na tradicionalan način, sa 70 posto ovčijeg i 30 posto kravljeg mlijeka, dobivenog isključivo od stoke s ispaše na livanjskim pašnjacima.

„Otvorili smo koverte malih proizvođača koje su stigle na javni poziv. Prijavilo ih se 15, a 10 ispunjava sve kriterije. Sada nas šest, koji smo ranije udovoljili tim kriterijima, te 10 novih proizvođača, čekamo izlazak komisije  kako bi se odredilo ko treba iz temelja zidati objekte za mini mljekare, a ko samo adaptirati prema evropskim standardima. Češka razvojna agencija isporučit će i opremu u sklopu projekta vrijednog milion KM, a mi moramo platiti 14000 KM PDV-a. No načelnik Luka Ćelan koji je pomogao i da se dodijeli prostor u bivšoj zgradi TO za zadrugu i skladište, obećao je da će predložiti da Općina plati te troškove – rekao je za Avaz Jozo Baković, predsjednik Udruženja za zaštitu autohtonog livanjskog sira i vlasnik mini mljekare u selu Guber.