U malim, ljepljivim zrncima hmelja nalazi se enzim ksantohumol, novootkriveni sastojak, za koga njemački stručnjaci sa Tehničkog univerziteta u Minhenu tvrde da je izuzetno blagotvoran po zdravlje. Nakon istraživanja su ustanovili da je jači antioksidans od vitamina E, sa izraženim antikancerogenim svojstvima.
Trenutno se vrše dodatna ispitivanja o dejstvu crnog piva na maligne ćelije, jer ga ono sadrži više od svijetlog.
– Ksantohumol organizmu pomaže da se oslobodi kancerogenih materija, a funkcioniše tako što ometa djelovanje citohroma P-4, koji mogu da aktiviraju kancerogeni proces. Istovremeno, pomaže u eliminaciji kancerogenih materija, zaustavljajući rast tumora u ranoj fazi. Pivo, posebno tamno, uskoro bi moglo da postane i lijek, a ne samo zadovoljstvo – istakao je dr Verner Bek, stručnjak za tehnologiju piva.
Pohvale crnom pivu upućuju i stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.
Oni tvrde da u umjerenim količinama smanjuje rizik od tromba jer snižava loš holesterol (LDL) i povećava dobar (HDL).
Sadrži i beta glukane, rastvorljiva vlakna koja štite srce.
Takođe je dobar izvor vitamina B6 i B12, kao i folata.