Hrvatska se od sada može pohvaliti prvim restoranom s Michelinovom zvjezdicom. U društvo oko dvije hiljade elitnih restorana širom svijeta, tzv. zlatnu selekciju, s jednom Michelinovom zvjezdicom prvi je ušao rovinjski restoran Monte.
Monte se, prema riječima samog vlasnika i šefa kuhinje, može pohvaliti lokalnim, sezonskim i inovativnim pristupom, odnosno filozofijom u pripremi hrane. Inače, Michelinova inspekcija, koja se ne najavljuje i ne predstavlja, vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete i omjer kvalitete i cijene.
Rovinjski Monte nije jedini hrvatski restoran koji su Michelinovi inspektori posjetili, a prema njihovoj ocjeni još su 34 hrvatska restorana zaslužila posebnu preporuku. I to po 12 istarskih i zagrebačkih te deset dubrovačkih.
Michelinova zvjezdica diže posjetu restoranu i do 50 posto
“Sjajna je vijest da je Michelin napokon došao u Hrvatsku, to je odlično za promociju, a tu će činjenicu naši gosti zasigurno posebno vrednovati. Vijest je dobra i za samu struku, pobudit će dodatno zanimanje gostiju, popularizirat će gastronomiju u nas, a vjerujem i povećati ulaganja u objekte”, komentar je masterchefa Branka Ognjenovića.
U restoranima s Michelinovim zvjezdicama po svijetu cijene, dakako, nisu niske. U Lyonu, na primjer u restoranu s Michelinovim priznanjem večera u tri slijeda, bez vina, po osobi košta između 150 i 200 eura.
Pročitajte i: Šta su to Michelin zvjezdice i kako doći do njih
Michelinova zvjezdica, inače, diže posjetu restoranu i do 50 posto, a poznato je da je nije lako dobiti, ali jednako ju je teško, kažu upućeni, i zadržati. Inače, restoranima se dodjeljuju i dvije te tri zvjezdice. Dvije u svijetu trenutačno, prema dostupnim podacima, nosi oko četiri stotine restorana, dok ih je s tri zvjezdice nešto manje od stotinu.