Palmino ulje se nalazi u brojnim namirnicama koje se svakodnevno upotrebljavaju.
Nekoliko prodavnica u Italiji, uključujući najveći lanac Coop, povukli su Nutellu iz predostrožnosti. Kao odgovor na to, kompanija Ferrero je pokrenula kampanju kojom želi uvjeriti kupce da je proizvod siguran. Iz Ferrera tvrde da je odluka korištenju palminog ulja za Nutellu, uprkos strahu za sigurnost, donesena zbog kvaliteta, a ne zbog cijene. Supstanca se koristi kako bi namaz imao glatku teksturu koja se ne može postići drugim uljima.
“Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja bi rezultirala lošijim proizvodom, bio bi to korak unazad”, izjavio je menadžer Ferrera Vincenzo Tapella.
Međutim, prema podacima Reutersa, zamjenska ulja poput suncokretovog bi se mogla koristiti, ali bi se troškovi povećali za 22 miliona dolara.
Sporan je spoj poznat kao glicidil estera masnih kiselina (GE), koji se stvara u palminom ulju kada se ono zagrije iznad 200 Celzijevih stepeni, što je uobičajen proces u obradi mnogih namirnica.
Opasni spoj se nalazi i u nekim drugim uljima, margarinu i obrađenoj hrani, ali je njegova količina u palminom ulju smatra potencijalno opasnom.
Svjetska zdravstvena organizacija, UN Food i Poljoprivredna organizacija su također izrazili zabrinutost.