Belmin Čostović u Njemačkoj ima najbolje pečenje i proda tonu ćevapa mjesečno, ovo je njegova životna priča

0

Kada uđete u restoran Belmina Čostovića u njemačkom Neu-Ulm imate osjećaj da ste u Bosni i Hercegovini.

Belminov restoran “Traditionelle Balkanküche by Belmin” u potpunosti odiše Bosnom i Hercegovinom. Na ulazu u restoran nalaze se lutke koje su odjevene u narodnu nošnju, kao i stara šivaća mašina. Belmin dolazi iz Tešnja, a svoj životni put je nastavio u Njemačkoj.

– Trudim se da pravim tradicionalnu balkansku hranu. Za restoran kažem da je balkanski. Gledam da u njemu svaka zemlja ima nešto svoje – govori Belmin za YouTube kanal Auslenderi.

U BiH je radio kao električar, a zatim odlazi u Italiju, gdje je živio 12 godina. I tamo je imao svoje restorane. Njegova supruga je izrazila želju da dođu u Njemačku u kojoj već pet godina grade život.

– Čovjek ima uspone i padove, a izgubio je tek onda kada odustane. Nikada ne smijete odustati. Idite samo naprijed. Propao si kada si odustao. Uvijek imam nove ideje. Ovih dana idem po dozvole jer pokrećemo još jedan biznis i imat ćemo pokretne grilove – otkriva Belmin.

U njegovoj porodici su svi veliki gurmani i on sam je zavolio kuhanje.

– To mi je u krvi. Bilo koji posao da radiš, moraš da ga voliš. Da bi meso bilo dobro treba da se zagrije. Restoran ne zavisi samo od mene, nego od cijelog tima. Prenosim im moje iskustvo. Ćevap je specifičan i stalno ga treba okretati. Poznati smo i po miješanom mesu. Šta je Sejo Brajlović u Bosni, to je Belmin u Njemačkoj. Imam najbolje pečenje i prodam tonu ćevapa mjesečno – između ostalog kaže Čostović.

Njegov razgovor za Youtube kanal Auslenderi možete poslušati na linku: