Sinno: Zahvaljujući sredstvima EU otvoreno više od 500 radnih mjesta

0

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno istakao je da su finansiranjem iz EU IPA fondova otvorili poduzetničke i informativne centre za mala i srednja preduzeća te info-punktove, ali što je najbitnije, više od 500 novih radnih mjesta.

To je kazao danas medijima uoči projekcije filma “Najbolje prakse i priče o uspjehu u lokalnom ekonomskom razvoju” održane danas u Sarajevu. Film predstavlja 11 projekata finansiranih iz EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), koji za cilj imaju poboljšanje lokalnog poslovnog okruženja, generiranje rasta, investicija i zapošljavanja.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH također je naglasio da proširenje EU pretpostavlja bolji život za sve u BiH, kao i bolje ekonomske mogućnosti za njene građane.

Kako je rekao, današnjom projekcijom filma žele prikazati konkretne i dobre rezultate koje su postigli finansiranjem iz IPA fondova.

– Radi se o podršci sektoru malih i srednjih preduzeća, što je na nivou EU ključna okosnica za sve ekonomske aktivnosti, a to bi trebala postati i u BiH – kazao je Sinno, istakavši da EU integracije znače, između ostalog, i otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje boljih životnih uvjeta za sve.